fbpx
072-141 00 77 / christina@sagersten.nu

Ny Chromosome Browser hos FTDNA

Igår släppte FTDNA en ny version av sin Chromosome Browser. Chromosome browser är FTDNAs kromosomvisare, alltså ett verktyg där du kan se exakt var du delar DNA med dina matcher.

Du hittar den antingen via första sidan, här:

Eller från matchlistan, här:


(hoppsan! Två personer kvar till 3.000 matcher! Jag började med 61 st i februari 2013…)

När du kommer in möts du av detta:

Du väljer vilka personer du vill titta på och sedan trycker du på Compare

Då får du upp denna bild:

 

Vad är nytt i denna uppdatering?

Det är egentligen tre nyheter.

1) Det grafiska utseendet har uppdaterats och gjorts modernare och användarvänligare

2) Du kan jämföra 7 personer med dig själv, tidigare var du begränsad till 5 personer.

3) Du kommer enkelt åt funktionen In Common With från Chromosome Browsern (mer om det nedan)

Hur ska jag tolka det jag ser?

Om vi tittar på min kromosom 8, så ser den ut så här när jag väljer 7 väl valda matcher:

Den översta helblå är mamma, nr två är lillebror. Övriga matcher är jag släkt med på något sätt, vet dock inte hur. Men vad säger då denna bild mig?

Varje kromosom i Chromosome Browsern är egentligen ett par. Vi har ju ärvt en kromosom i paret från mamma och en från pappa. I bilden ovan ser ni att mamma finns över hela kromosomen, jag har ju ärvt en hel från henne. Men hur är det med övriga? Är jag släkt med dem också på mammas sida? Att jag är släkt med min lillebror via mamma det vet jag. Det bekräftar våra DNA-tester 🙂

Men är det DNA jag delar med min lillebror från mammas eller pappas sida här på kromosom 8? Det kan jag inte utläsa från den här bilden. Jag kan heller inte säga om de övriga 5 är släkt med mig på mammas eller pappas sida, men jag vet att flera av personerna här är släkt med mig, via samma ana, någon gång i tiden.

Så utifrån den här bilden kan jag undersöka om de är släkt med varandra.

In Common With (ICW)

I matchlistan på Chromosome Browser sidan finns nu tre prickar längst till höger i tabellen. Om du trycker på dem kan du välja om du vill se personer In Common With (gemensamt med) eller Not In Common With (inte gemensamt med) personen på den raden. Om du trycker på ICW får du upp en lista på de personer som både du och personen du utgår ifrån har på era matchlistor. Observera att det inte behöver betyda att du är släkt med utgångspersonen och de personer som kommer upp på samma sätt!

Men den här funktionen kan jag använda för att kolla mina personer på kromosom 8. Jag väljer mamma, trycker ICW och kontrollerar vilka namn som kommer upp. I det här fallet är det bara min bror. De övriga 5 personerna är jag alltså släkt med på pappas sida, för de ligger på pappas kromosom i paret.

Hur ser jag information om segmenten?

För att få mer information om hur stora segmenten är, eller om du glömmer bort vilken färg som hör till vilken person, så ställer du bara muspekaren över segmentet och väntar lite så kommer det upp en ruta.

DNA Painter

För dig som använder DNA Painter och vill klistra in grunddatat så hittar du det numera i fliken bredvid Chromosome Browsern.

Triangulering

Triangulering handlar om att avgöra om du delar DNA med en match samma kromosom i paret. När jag har mamma testad så kan jag med hjälp av ICW-funktionen (bland annat) avgöra om en match ligger på mammas eller pappas kromosom i paret. I MyHeritages kromosomläsare får du hjälp med triangulering av systemet. Men hos FTDNA får du göra trianguleringen manuellt. Gissa om den funktionen står högt på önskelistan! Dock har diskussionerna hos FTDNA varit att de då ger mer information än vad de bör om dina matcher och de har integritet väldigt högt upp på dagordningen. Så jag tror tyvärr inte det är en funktion vi kommer få se, men jag hoppas!

Testa dig runt bland det nya upplägget, jag tror du kommer att gilla det när du väl lärt dig var du hittar allt 🙂

Lämna ett svar

Stäng meny