fbpx
072-141 00 77 / christina@sagersten.nu

Hitta pappa genom att fiska i alla sjöar!

För den som vill hitta pappa, mormor, eller någon annan nära släkting finns ett tips som är viktigare än alla andra. Du behöver fiska i alla sjöar. (Från och med nu kallar jag alla okända släktingar för pappa, för att underlätta läsandet)

Vad menar jag med det? När du vill hitta pappa med DNA, så handlar det helt om vilka andra som testat sig. Har vi inga misstänkta då behöver vi pussla med de träffar vi får när vi tar ett DNA-test.

Utmaningen, det är just den att vi inte vet något. Vi vet framförallt inte vem, eller vilka, som i sitt DNA bär ledtrådar till pappa. Vi vet definitivt inte var de testat sig. Därför behöver den vill hitta pappa finnas i så många databaser som möjligt, eller fiska i alla sjöar.

DATABASERNA

Vilka är då sjöarna? Vi tar dem i storleksordning:

Ancestry:

Ancestry har den överlägset största databasen med testade i världen. Den officiella siffran på deras sida är när jag skriver detta “över 10 miljoner”. Tyngdpunkten hos Ancestry finns i USA. Oavsett var du har dina rötter kommer du få amerikanska träffar. Det amerikanska folket är en mix av personer med anor från olika nationaliteter.

För mig, med en mamma från Finland och en pappa från Sverige så har jag över 10.000 träffar. 181 st som Ancestry klassar som fyrmänning eller närmare i översikten. Tittar jag närmare på den siffran har jag 1 person i kategorin Bryllling/Fyrmänning (stämmer bra för det är en halvsyssling/halvtremänning). I kategorin Pyssling/Femmänning (där de lägger 5-7männingar) ligger resterande 180. Resten är avlägsna kusiner.

23andme:

23andme är den näst största databasen. Den senast rapporterade siffran för deras databas är “över 5 miljoner”. Dock var det i februari 2018, så den har nog växt en del sedan dess. Även här är tyngdpunkten USA.

23andme började sälja ett kombinerat hälso- och släktforskningstest. Det gör att många av de som funnits i databasen länge var aldrig intresserade av att ha kontakt med släktingar (vilket kan vara väldigt frustrerande!). I dag har de delat på testet. Det finns ett som bara fokuserar på släktforskningsdelen och ett som kombinerar hälsa och släktforskning. Det senare är inte är lika omfattande som tidigare på hälsodelen. Jag har ännu inte testat mig hos 23andme så jag kan inte bjuda på en jämförelse med övriga utifrån mitt eget resultat.

MyHeritage:

MyHeritage är nyast i detta sällskap att erbjuda DNA-tester i släktforskningssyfte. De rapporterade 1,75 miljoner i sin databas i början av september. Även här är det mycket USA, men de växer fort i Skandinavien just nu.

Tittar jag på mina träffar här har jag 3.569 stycken. 1 som klassas som Nära familj (mamma).  5 stycken i gruppen Storfamilj (kusiner-syssling/tremänning). 3 av dessa är syssling/tremänning samt halvsyssling/halvtremännig. De övriga två har jag inte hittat kopplingen till ännu, har inte riktigt tagit mig tiden. Vid en snabb titt på trädet så misstänker jag att vi kanske är släkt lite längre tillbaka. Det finns sannolikt flera släktskap då vi har gemensamma rötter i områden som är kända för många anförluster. Resterande 3563 träffar klassas som Avlägsna släktingar och det är nog precis vad de är.

FamilyTreeDNA:

FamilyTreeDNA (FTDNA) är den databas som historiskt varit den som fokuserat mest på släktforskare och haft de bästa verktygen. Därför hittar du många som aktivt jobbar med sitt resultat här, även om det kanske inte alltid känns så. De har hittills aldrig rapporterat hur många testade de har i sin databas, men bedömningar görs att de ligger strax under 1 miljon som testat FamilyFinder.

Hos FTDNA hittar vi många svenskar och finländare. De har dominerat här eftersom vi som varit ute och föreläst tipsat om dem och haft med oss testkit från dem. Hos FTDNA har jag 2.912 träffar. 2 st nära familj (mamma och bror), 118 st som klassas som 2-4th cousin. D.v.s 3-5männing på svenska. Den närmaste av dem är fyrmänning med pappa, resten är nog snarare 6-7männingar eller ännu mer avlägset för att vi är släkt på flera sätt längre tillbaka i tiden. Övriga 2,792 träffar är avlägsna släktingar.

Föra över resultat:

Att testa i alla databaser för att hitta pappa kostar en del pengar. Tursamt nog så erbjuder flera av bolagen möjligheten att föra över resultatet från andra bolag till ingen, eller låg kostnad. Eftersom de testar lite olika områden av ditt DNA, så kommer du inte få identiskt resultat. För du över från Ancestry eller 23andme till MyHeritage och/eller FTDNA så kommer du kanske att få en tiondel av antalet träffar du hade hos ursprungsbolaget. Dels för att databaserna är mindre. Men framförallt för att du bara får de närmaste träffarna i den databasen, de avlägsna försvinner. Men när man vill hitta pappa är det ingen nackdel 🙂

 

Överföringsschema för att hitta pappa
Överföringsschema för att hitta pappa

 

För att testa dig på smartaste sätt så börjar du hos Ancestry, för över till FTDNA och MyHeritage. (Observera att MyHeritage är gratis fram till 1/12 2018, därefter kommer de att börja ta en avgift.) När ekonomin tillåter kompletterar du med ett test hos 23andme. Du kan också föra över ditt resultat till gedmatch.com.

Gedmatch är en öppen, oberoende databas där du kan ladda upp ditt rådata oavsett var du testat dig. Du behöver dock vara medveten om att den är öppen. Hos de övriga bolagen ser du bara de träffar du delar tillräckligt med DNA med för att få upp på din träfflista. Hos gedmatch kan du se allas resultat och alla kan se ditt resultat (om du inte ändrar inställningarna). Det finns fördelar och nackdelar med öppna databaser, du behöver hitta vad som är viktigast för dig.

En viktigt påminnelse när vi pratar om överföringar. Oavsett vart du gör en överföring för någon annan levande person så behöver du den personens medvetna godkännande. Vad menar jag med medvetna godkännande? Jo, att personen förstår konsekvenser och för-/nackdelar med att finnas i den databasen.

Vill du lära dig hitta pappa?

Kursstarter:

25/9 Rotlös? Hitta din pappa!

26/9 Rotlös? Hitta din okända ana!

 

Källor: 

https://isogg.org/wiki/Autosomal_DNA_testing_comparison_chart
http://thednageek.com/database-sizes-september-2018-update/

Lämna ett svar

Stäng meny